Brutális visszaesés, mélyponton a lakásépítések száma

Megosztás

Nem közölt túl bíztató adatokat a KSH lakáspiaci gyorsjelentése az első félévre vonatkozóan – eszerint az új lakások és építési engedélyek száma egyaránt jelentős, 18-18 százalékos visszaesést mutatott az előző évhez képest. A Mapei Kft. szerint a piac átrendeződéséről van szó, a hangsúly a felújítások és energetikai korszerűsítések irányába tolódik.

A magas kamat, az energiaárak és a magas infláció mind hozzájárultak a visszaeséshez a lakásépítési és otthonfelújítási piacon. Az inflációs nyomás és az energiaválság nemcsak az építési és felújítási kedvet rontotta, hanem az építőipari költségeket is növelte, erősítve ezzel az ördögi kört – olvasható a Mapei közleményében.

A cég ügyvezetője, Markovich Béla, abban bízik, hogy a piac a mélyponthoz közelít, azonban a vállalat szerint idén még a tavalyi 18,6 ezernél is kevesebb új lakás építésére kell számítani, míg a nagyobb lakóingatlan-felújítások volumene arányosan csökkenhet.

„Egy ilyen helyzetben minden támogatási program áldás a szektornak. Sajnos az Otthonfelújítási Program indulásának csúszása miatt annak pozitív hatása még nem érezhető. Az indulás késlekedése elbizonytalanította a piacot, a támogatások ősztől kezdődő kiutalása becsléseink szerint felével-harmadával csökkentheti a felújítási ágazat tényleges volumenét, amelyeket egy korábbi indulás esetén számolhatott volna a szektor. Várhatóan hónapról hónapra egyre jobb számokat fogunk látni, különösen szeptembertől, októbertől, amikor nagyobb tömegben megindulhatnak a kifizetések” – mondta.

A szakember abban bízik, hogy az építkezések és felújítások üteme felgyorsul, ezzel pedig a piac újra lendületet kaphat, illetve a vállalat szerint a piac átrendeződik, a hangsúly a felújítások és energetikai korszerűsítések irányába tolódik, mely folyamatot az új Otthonfelújítási Program is segíti.

Kép: Getty Images

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek